26 November 2010

tutorial : sembunyikan shoutbox anda

assalamualaikum semua.

hari ni aku semacam rajin pulak nak buat tutorial. tutorial yang ramai jugak yang dah tau sebenarnya. tutorial kali ni adalah macam mana nak sembunyikan shoutbox korang yang dekat tepi sidebar tu. contoh macam dalam blog aku ni sendiri. ni haa macam dalam gambar dekat bawah ni hehe. bagi blogger-blogger baru boleh lah cuba kalau nak nampak lagi stylo-mylo. ecewah


p/s: boleh klik untuk proses tumbesaran :P

cuma ada 6 langkah mudah. mari kita mulakan.

  • first sekali korang kena pergi register untuk buat shoutbox ni dekat sini
  • lepas dah selesai ubah warna, smileys korang copy code untuk shoutbox korang tu.
  • ambil coding ni.
  • masukkan code shoutbox korang yang dah di copy tadi ke dalam ruangan berwarna merah dalam coding ni. kalau tak faham boleh refer gambar dekat bawah ni




gambar dari anarm.net :)

  • untuk code yang berwarna biru yang top:50px tu adalah position dekat mana shoutbox korang terletak.
  • lagi besar nombornya lagi rendah korang punya shoutbox.



senang tak. senang kan?
terima kasih kepada senior-senior blogger kita yang telah buat tutorial ni untuk aku cuba.
aku dah korang bila lagi?

special credits to ynn and anarm.net untuk tutorial yang best ni.
selamat mencuba :)

8 orang komen:

cik EPAL said...

takde shoutbox. bukan hilangkan dah. buang terus. hehe

epalgreen said...

huhu cik epal punye tahap memang kena buang terus. bahaya :)

Buuwa said...

epalgreen.. thanks a lot.. sangat membantu.. heheh

eira said...

@Buuwawc :)

aufa salsabila said...

at last !! da buat ikot cik epal ni punye baru jadi ! HAHA ! thx a lot ! haaa,, nak tanye,, macam mane ea nak buat kalau kita da guna macam2 template sebelum ni and nak gune background plak,, ?

Lovly Farhana said...

tak leh la nak buat..mcm mane?

eira said...

lovly farhana : try ikut satu2 dear ramai yang dapat buat

eylla lee sungmin said...

thnx arw 4 sharing~ jdy da!yeah!

Post a Comment

setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..


best regards,
eira

EXCHANGE LINKS