29 November 2010

tutorial : meletakkan button like "facebook" di blog

بسم الله الرحمن الرحيم

tutorial ni dah banyak dah orang buat tapi aku nak buat jugaklah untuk seorang blogger yang request tentang cara-cara macam mana nak letak button like facebook untuk setiap entri di blog. contoh macam dekat gambar bawah ni. kalau siapa-siapa nak cuba bolehlah mencuba .

credits gambar daripada tutorialuntukblog :)




Cara-cara untuk meletakkan button like ini adalah seperti berikut.

  • Login akaun blogger, dari dashboard > design > edit HTML > expand widget templates
  • Tekan (ctrl + F), cari kod berikut.  <data:post.body/>
  • Copy kod dibawah, dan paste di bawah kod <data:post.body/> tadi


<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>



contoh:

  • save dan tengok hasilnya :)

selamat mencuba :)

3 orang komen:

Dura Vanilla said...

salam.. knpe tak dpat nak carik kod tuh.. pnat da tekan ctrl + F bnyak kali.. tapi ta jmpe jgak...

eira said...

awak boleh refer sini..
www.tutorialuntukblogspot.com

lovelife said...

thanks :) mula-mula tak jumpa tapi lepas tekan expand widget.. baru jumpa. lepas tu baru jadi..

Post a Comment

setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..


best regards,
eira

EXCHANGE LINKS