13 November 2008

Epal Hijau ??


Menurut kajian, epal hijau dapat membantu tubuh wanita mempertahankan kadar estrogen pada saat menopouse. Gangguan penyakit saat menopouse seperti ancaman penyakit jantung atau kerapuhan tulang kerana rembesan hormon estrogen yg berkurangan boleh di cegah dgn zat yg terdapat dalam buah epal terutamanya epal hijau.



Selain zat fitokimia di dalam epal akan berfungsi sebagai antioksida yg melawan kolesterol jahat (LDL, low density lipoprotein), yg berpotensi menyumbat pembuluh darah. Ini kerana antioksida yg terkandung di dalamnya akan mencegah kerosakan sel-sel atau jaringan pembuluh darah. Pada masa yg sama antioksida akan meningkatkan kolesterol baik (HDL - High Density Lipoprotein), yg bermanfaat utk mencegah penyakit jantung dan pembuluh darah.

Tidak hanya itu, kandungan Pektin (Serat larut yg terkandung dalam buah-buahan dan sayuran), telah terbukti mampu menurunkan kadar kadar kolesterol di dalam darah. Sebuah penelitian membuktikan dalam epal terdapat asid D-glucaric yg mampu mengurangkan kolesterol sehingga 35%.

Sebuah kajian di Finland tahun 1996 membuktikan zat fitokimia dapat mengelakkan seseorang terkena serangan penyakit. Selain itu, zat fitokimia yg terdapat pada kulit epal ini, menurut sebuah penelitian di Cornell University Amerika Syarikat, bermanfaat mengelakkan pertumbuhan sel kanser usus sebanyak 43 peratus.

Epal juga mengandungi kandungan serat yg amat tinggi, iaitu sebanyak lima gram utk setiap biji buah epal yg berukuran sederhana besar. Jumlah ini adalah tinggi dpd kandungan kebanyakan produk berasakan bijirin. Serat ini bermanfaat utk melancarkan pencernaan dan menurunkan berat badan.

Selain itu, masalah sembelit yg biasanya menghantui golongan yg gemar berdiet kini tidak menjadi masalah lagi jika buah ini dimasukkan dalam menu harian anda.. Meskipun bermanfaat mengatasi masalah sembelit, buah epal juga berkhasiat utk meredakan cirit birit seperti mana yg diterangkan oleh Miriam Polunnin dlm bukunya bertajuk Healing Foods. Menurut buku tersebut, epal sgt bermanfaat sebagai ejen pencernaan. Buah ini hampir tanpa lemak dan kolesterol, sehingga sesuai sekali dimasukkan sebagai menu bagi wanita-wanita yg ingin berdiet.Jadi..apa tunggu lagi?


p/s : bangge siut jd epalijao a.k.a epalgreen :)

16 orang komen:

epalgreen said...

hehehe
:)

mYshah said...

apakah? napekah komenku kehilangan? kicik ati...huuhu

epalgreen said...

sorry ....
teredit weee
smileeee
:)

Monkey D Luffy said...

bukan yg merah lg sedap... tak mo hijau

Liquid said...

yang hijau ni sedap taw mkn cicah garam... =)
heehee

MiSZuE said...

yeyy epal hijo sodap ..klu nk diet sile mkn banyak2 huhu

epalgreen said...

monkey d luffy : dua2 eira ske

liquid : cicah garam?lg la masam
hakhak

:)

epalgreen said...

miszue : tau xpe..jom2 diet

epalmerah said...

epal hijau masam..epal merah best...huhu

HANA bUdaK cEkElAt said...

buah epal juga berkhasiat utk meredakan cirit birit

ha.. iera.. dengar tu.. makan epalijo banyak2 slalu. plg best tingkatkan kadar hormon wanita kan..

;p ;p

HANA bUdaK cEkElAt said...

buah epal juga berkhasiat utk meredakan cirit birit

ha.. iera.. dengar tu.. makan epalijo banyak2 slalu. plg best tingkatkan kadar hormon wanita kan..

;p ;p

epalgreen said...

epalmerah : wek wek..vote untuk ijao gak haha :)

hana : erkk cm semcm je cik hana kite..haha ehem ehem!

Jard The Great said...

masam epal nih..tp aku suke makan! hehehe

epalgreen said...

jard the great : wahaha blh tingktkn hormon neh haha
:)

mfk said...

epal hijau?
aku suka buat jus jer...
kalau makan, suka lagi epal merah... ;)
tapi suka blog epalgreen..;)

epalgreen said...

hehe thank you :)

Post a Comment

setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..


best regards,
eira

EXCHANGE LINKS