09 June 2011

tutorial : thumbnail churp churp dalam blog

oklah hari ni aku da satu tutorial simple untuk blogger . benda ni aku baru je buat sebagai contoh boleh refer dekat gambar bawah ni . ni sebagai satu lagi cara korang nak jana pendapatan menerusi blog selain daripada iklankan nuffnang , advertlets , heartbeat dan bla..bla..bla tapi untuk buat thumbnail kecil - kecil comel macam gambar bawah ni benda pertama yang korang kena buat mestilah register dengan churpchurp terlebih dahulu . churp churp ni lebih baik jika korang adalah pengguna twitter tegar yang gigih update status 24jam sehari . hehehehehe . sebabnya ia lebih senang dan cepat . selain tu , iklan - iklan churp - churp ni korang boleh publish dekat facebook dan blog jugak . sambil menyelam minum air


macam tutorial kali ni sebenarnya untuk memudahkan pembaca blog yang tak ada twitter untuk klik iklan churp - churp korang ni . kan boleh buat pendapatan sampingan jugak tu hahaha mesti korang ingat aku gila duit . tapi silap aku nak menggalakkan korang je , duit bukan lah benda utama yang aku fikir . aku cuma nak teruskan usaha aku untuk lebih giat berblogging . aku harap satu hari nanti nak iklankan iklan dekat blog ni kalau pencapaian blog ni makin memberangsangkan . sokongan korang amat aku hargai . insyallah ada jugak perancangan nak pakai domain sendiri tapi semuanya masih dalam penelitiaan .

oklah jom kita ikut langkah - langkah mudah dekat bawah ni :

1. untuk senangkan kerja , buka microsoft word
2. copy code dekat dalam kotak ni .



3. pastekan code tadi seberapa banyak yang korang nak .
4. buka akaun churp - churp korang dan klik dekat Dashboard


5. copy personal link korang macam contoh dekat atas ni dan masukkan dalam bahagian MASUKKAN DIRECT LINK CHURPCHURP ANDA dalam code di atas .


6. kemudian pastekan URL image ke bahagian COPY IMAGE URL CHURPCHURP DAN PASTE DISINI dalam code tadi .
7. masukkan semua code yang dah ditukar tadi dalam HTML .
8. Preview dulu kemudian Save kan .

p/s : nk buat macam sticky post pun boleh :)

2 orang komen:

Mama AA's said...

akak x guna sgt twitter tu yg susah sket, n x paham2 hehe. sbb share kat fb tu cam ne tah... ish lambat pikap la hehe

♥ Dea ♥ said...

nk wat la..:)..

Post a Comment

setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..


best regards,
eira

EXCHANGE LINKS