29 November 2009

serius aku takut

aku bukanlah takut apa. jangan nak terkejut sangat baca tajuk entri ni. hehe aku sebenarnya risau dan takut dengan dunia blogging yang penulisnya makin banyak copy idea atau entri orang lain. tadi aku sempat blogwalking blog mira yang telah selamat di 'copy' seorang blogger dari Johor Bahru. pity her. siap dengan gambar dia dengan mr.boyfriend pun di 'songlap'nye. sama juga dengan blog ynaa yang mengalami situasi yang sama entri dicopy orang. aku pun pernah merasa situasi macam ni di mana entri aku dengan jayanya telah di'songlap' dengan seorang blogger yang baru berjinak-jinak dengan dunia blogging ni. menyirap jugak lah bila terang-terangan idea yang kau tulis sendiri sesedap rasa di 'copy' orang lain. sebab tu kalau kau orang perasan entri aku sudah kurang aku letakkan gambar. sebabnya aku tak mahu pisang berbuah empat-ratus-lapan-puluh-lapan- kali. shit happens. haha




pada blogger-blogger semua. aku harap dengan terjadinya kes copy-mencopy ni tak mematahkan semangat kau orang untuk menulis lagi. keep on blogging. pasanglah plagiat sebanyak yang mungkin untuk keselamatan blog anda. ceh padahal blog sendiri pun tak ada segala macam plagiat bagai. **gelak **. pada peniru-peniru di luar sana. get a life people! tolonglah jadi diri anda sendiri. sebab blogging ni sangat best bila kau sendiri yang karang entri untuk mendapat kepuasan diri sendiri. tak perlu copy entri orang dan berbangga ayat kau macam smooth je bila orang baca dan ditinggalkan dengan beratus komen dari bloggers yang hakikatnya bukan entri kau pun! ada jugak orang macam ni kan. kalau nak tiru pun atleast beritahulah pada tuan punya blog tu sendiri ataupun beri kredits pada penulis entri tu sendiri untuk tunjukkan yang kau menghargai karyanya. apa perasaan bila entri kita dicuri? tak seronok kan? so jadilah diri sendiri. tulislah selagi mampu asalkan kau tak mengacau atau mengambil hak orang lain. 




walaupun aku bukanlah pandai sangat nak karang-mengarang ayat yang best untuk blog ni, tapi aku tak adalah sampai nak copy orang punya entri. aku tulis pun berterabur ikut kepala aku sendiri sebab aku rasa puas. pedulikla ape orang nak kata pun. sekurang-kurangnya blog ni jadi tempat aku berkarya. bukan nak mintak penghargaan siapa-siapa tapi untuk seronokkan diri sendiri je. siapa yang tak suka tiada paksaan untuk membaca. dan aku kurang mem'follow' blog  dan meng'komen' blog orang. sebabnya? aku lebih suka jadi silent reader dan tak jadi orang yang terkenal dalam arena blogging ni. eceheceh perasannnnnn je kau ni eira. sebenarnya aku bukan apa. aku menulis pun tak seberapa malu sebenarnya bila ramai yang baca entri merapu dari aku. aku lebih selesa macam ni. dah la tulis merapu-rapu je. hehe .aku tau kat luar sana ramai penulis-penulis yang bagus. teruja jugak. sambil-sambil tu aku harap tulisan aku disini lebih baik dari sebelum ni. jadi doa-doakanlah aku ye :) ... aku suka orang yang low profile tapi tulisannya sangat bermakna macam budu dan belacan, fynn jamal sekadar memetik beberapa nama. ok lah tu ajelah yang aku nak merapu kali ni. hehe happy blogging ya!. end




p/s: seronok tengok fynnjamal menyanyi dekat satu segmen dalam rancangan remaja di tv3 baru-baru ni. adore her :) 

10 orang komen:

NICK IRFAN said...

ha! cte pasal peniru? nin dia orgnya... eh! bkn sy yg tiru entry org? org yg ambik entry sy!!!!!! adoi.... mmg sakit ati jgk la bkn sorg atau dua? ada 4org tau!!! yg tiru entry2 sy 2 smua pmpuan? jd nk xnk sabo jer la... lgpn dorg cantik2... x sampai hati... klu laki mmg dh la kna sound la,ni yg ambik pmpuan jd xpe la halalkan jer... tp hati ada sakit jgk la... wat penat2 senang2 jer org ambik...

epalgreen said...

owhhh.. sebab perempuan cantik bg jela ek? kalo die hodoh macam mana pulak? huuu~
happy blogging nick!

alan said...

ade gak yek org copy blog?

napa xde org nak copy blog aku..kalau tak leh gak dapat royalti kekekekeke

epalgreen said...

sebab adela tulis entri kali ni..hehe

joegrimjow said...

xbesh la copy2 org2 len punye

Fatt Chin Choy said...

aku rasa aku x pernah pun dicopy
kekeke

epalgreen said...

joegrimjow : ha ah..kesian kn kalo kena copy

ahfatt : entry ko manyak unsur lusyah je..ak pun xhingin :P :P

dalinee opart said...

eh~ betul ker
best jugak tue~
terasa diriku popular~
hahahaha~

lin said...

性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,ut聊天室

牛五花Orange said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社

Post a Comment

setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..


best regards,
eira

EXCHANGE LINKS