10 February 2009

aku ketagihan.


tajuk macam menakutkan je kan?hehehe..okey ni baru betul-betul entri untuk hari ini..aku mahu war-war kan di sini yang aku mengalami ketagihan teruk dengan nescafe..aduiiyaii..sekarang ni tiap hari mesti pekena nescafe kat umah..boleh kata 3 kali sehari..sampai tekak pun sakit-sakit..tapi yang tak boleh blah nya aku masih nak minum lagi haha..

ternyata nescafe ni memang menggiurkan nafsu aku lah..kalau sehari tak dapat nescafe len macam je rasa..aroma dia..fuhh mengancam habis..mungkin ni salah satu sebab kenapa aku selalu tak boleh tido dan mungkin mengalami insomnia..hehehehe adoi laa ada siapa-siapa boleh bantu???


ni sekadar info dari cik bantal musyuk senget yang aku rasa berguna untuk aku dan peminum nescafe tegar lain :


Kesan pengambilan kafein dengan jumlah yang sedikit
{Lom tahap serius la. Meaning korang maseh mengenal erti apa itu air kosong (skyjuice) HUHU}

  • Mengganggu corak tidur.
  • Meningkatkan degupan jantung.
  • Meninggikan tekanan darah.
  • Kerap membuang air kecil.
  • Tangan terketar-ketar perlahan.
  • Kurang selera makan.


Kesan pengambilan kafein dengan jumlah yang banyak
{If korang dalam kategori ni, meaning kopi, nescafe, cola tu korang teguk da cam air kosong hari2. Serius dah tu}

  • Resah dan gelisah.
  • Sukar menumpukan perhatian.
  • Sakit kepala.
  • Sukar tidur.
  • Keliru dan kadang-kala berhalusinasi.


aduhai tapi apa boleh buat..dari zaman sekolah ke zaman kolej nescafe ni dah macam sebati dengan jiwa aku..ohh tak boleh tahan kalau tak minum sehari..huhuhuhu tapi akan aku cuba kurangkan sebelum mati keras..adehh ;p

10 orang komen:

pal7 said...

uit..ketagih??..
bahaya tuh..kurangkan la cik eira ek..x elok tau minom byk2..hehe

senget said...

yup2..
btol2.. benda cmni kite kene share ngn sume org.. :)

btw.. cik eira, mari la kite bersame2 mengurangkan pengambilan kafein demi kesejahteraan hidup di mase akn dtg.. (ayt skema) hahaha

Framestone said...

minum la air suam je... baik untuk kesihatan...bro dari dulu sampai skrg layan nie je

ahmdsyhmi said...

mari sechewen?

iyayaya said...

perghhh! semua ketagih nescafe neh
i ketagih nasi
caye x?hahhahaa

Sarah said...

salam..ni nak menyibuk sikit,dulu srh pun ketagihan juga nescafe ni but oneday..srh boleh stop until now. Yang peliknya lepas tu srh tk boleh minum lagi tau nescafe..kalau minum je..terus sakit kepala berdenyut2,padahal semama ni bertahun2 minum ok je.

GeNeRaSi MaLaYSia said...

hmm..pernah juga mempunyai kawan yang seperti ini..
ketagihan nye same sepeti ditulis diatas..
exactly same..
plik ek, nape leh jd ketagih cmtu ek...

*pil.tahan.sakit* said...

kurang gemar kopi/nescafe

tapi gian dgn teh :)

vidadarisakura said...

milo teda?
hee

Adry said...

dulu aku pun ketagihan ngan nescafe... hermmmm skrg dah ok da... baik eira cari jalan supaya berhenti ketagih...

Post a Comment

setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..


best regards,
eira

EXCHANGE LINKS