13 February 2011

tutorial : icon tepi blog list (minima templates sahaja)

hai semua . hari ni ada sikit rajin dan ada sikit masa terluang untuk buat tutorial . hari ni aku nak tunjuk macam mana kita nak buat blog list kita kelihatan lebih menarik dari biasa . cewahhh . kira macam nak nampak cantik sikitlah kan macam aku punya yang dekat bawah ni . tak ada lah cantik mana pun tapi ada aku kisah ? HAHAHA gelak kejam sikit . oklah untuk lebih faham boleh tekan picta untuk besarkan . haa kalau tak nampak jugak lagi sendiri mau ingatlah nak buat apa ok .


korang nampak kan bentuk bunga ros dekat sebelah blog list dan popular post aku tu ? sekarang kita akan belajar step by step ok cara nak buat dia .

step 1 :
pertama sekali tekan ---> design , kemudian tengok bahagian Page Elements korang tu cuba perhatikan ade tak gadjet untuk blog list kalau tak ada kena add gadjet untuk blog list dulu ok , baru boleh teruskan dengan step seterusnya .

step 2 :
kalau yang dah memang ada add gadjet untuk blog list tu korang jangan TICK bahagian icon ok . macam tu jugak untuk yang baru je buat gadjet untuk blog list ni . contoh macam dekat gambar bawah ni bagi siapa-siapa yang tak faham .
step 3 :
lepas dah buang save kan , kemudian pergi ke bahagian Layout dan ke edit html

step 4 :
pada bahagian Edit Template tu , TICK untuk bahagian Expand widget Templates .
ingat ,  TICK dekat bahagian tu . untuk lebih jelas tengok gambar di bawah ni . 


step 5 :
untuk senangkan proses pencarian code , sila tekan ctrl + F .
dan kemudian search .sidebar ul { korang delete semua .sidebar ul {!!

step 6 :
di bawah .sidebar ul {, ada sidebar li { delete semua ok .


step 7 :
Lepas kedua-dua sidebar tersebut sudah di delete, gantikan dengan code ni, copy code di bawah ni :

.sidebar ul li {background:url("URL ICON ANDA ") no-repeat 2px .25em;margin:0;padding:0 0 3px 16px;margin-bottom:2px;text-indent:7px;line-height:1.3em;}


sebelum SAVE , PREVIEW kan dulu untuk tengok jadi ke tak ok . selamat mencuba .

9 orang komen:

MiMie AddNin said...

nk tanye..
mane nk dapat icon tu ye?

eira said...

@MiMie AddNinglitter-graphics.com

pinkbutterfly said...

knp xley buat..xjmpa pon code sidebar ul tu.. :(

dibebel oleh nana said...

tak jady pown :'(

eira said...

@pinkbutterfly ni untuk minima templates je dear

eira said...

@dibebel oleh nana ni untuk minima templates je dear

DIDIE said...

mane nak dapat code sidebar ul { tuu ? xde punn :'(

eira said...

@DIDIE hai didie .. firstly u dah tick dekat expand widget tak dekat edit html ? kalau dah tick tekan ctrl + F dan cari sedebar ul tu.. tp klo still tak jumpa maknanya u punya blog bkn minima templates dear .

pinkbutterfly said...

oh..ptot lah..hm,xley buat lah ni ye?

Post a Comment

setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..


best regards,
eira

EXCHANGE LINKS