15 December 2010

tutorial : meletak youtube video player kepada mp3 player di dalam entri blog

hai semua harini nak buat tutorial cara-cara nak masukkan lagu dalam post di blog. tak faham? apa tu? ok lah meh nak terangkan. ingat lagi tak mengenai entri aku tentang filem twilight ni? dekat situ aku ada display mp3 player kan? yang lagu muse-falling away with you tu? sekarang ni aku nak ajar cara letak lagu dari youtube. cepat mudah dan best. lagipun senang je ah. haha. yela ada pengunjung blog tak suka lagu-lagu macam dekat blog aku ni kan. tapi ape de hal aku suka. aku tak ada lah sampai nak tempek lagu yang bising-bising. aku letak yang instrumental punya je. macam dekat tepi sidebar aku tu. sekali best pulak bila dengar. haha masuk bakul angkat sendiri~!ok lah back to topic, pertama sekali sebagai contoh ye. aku ambil lagu selamat pagi cinta ost ni.


Langkah-langkahnya:

1. pertama sekali korang buka laman web YOUTUBE.
2. Pilih lagu mana yang korang suka, sebagai contoh : selamat pagi cinta ost :P
3. ambil link video tu contoh :

http://www.youtube.com/watch?v=yPr1OgNIoOw

4. buangkan watch?
5. gantikan '=' dengan '/' . Contoh :

http://www.youtube.com/v/yPr1OgNIoOw

6. masukkan link yang dah diubah ke dalam code dibawah

<embed allowscriptaccess="always" height="25" src="LINK DISINI" type="application/x-shockwave-flash" width="425"></embed>


contoh :


<embed allowscriptaccess="always" height="25" src="http://www.youtube.com/v/yPr1OgNIoOw" type="application/x-shockwave-flash" width="425"></embed>


7. bahagian height dan width boleh ditukar ikut kesesuaian blog korang :)
8. preview dulu baru save. dan ini hasilnya





p/s : ni bagi mengelakkan blog korang bising-bising tak tentu hala. insyallah nanti aku ajar yang autoplay punya pulak huahua :DD

6 orang komen:

Fariza said...

yeay. tq

alep' Darlings said...

err nape embed kt ats ni dgn toutube lain. cth lagu ni sy nk masukkn http://www.youtube.com/watch?v=5pUfHnWRsRA. reply kt http://aliffsingle.blogspot.com/ thanks yaa. i follow you :)

eira said...
This comment has been removed by the author.
Nabilah Sapuan said...

kak , tlg saye :)

sayee punye lagu http://www.youtube.com/watch?v=sxqNdb3LBJQ .
blogging saye : Http://nabilahsapuan.blogspot.com

Shafiq Farhan said...

pas siap nk paste kt mane?

mama ainnur said...

Paste kat mne?Edit html ke?Tq

Post a Comment

setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..


best regards,
eira

EXCHANGE LINKS