ASAM PEDAS IKAN PARI [versi cilipadi & lada hitam]
Bahan-bahan :
- 500 gm ikan pari [potong kecil]
- 2 biji tomato [potong 4]
- 1/2 cawan air asam jawa
- air secukupnya [untuk kuah ]
- garam
- minyak untuk menumis
- daun sup [potong pendek]
Bahan tumbuk/mesin halus :
- 20 biji cili api
- 2 s/b lada hitam
- 2 cm halia
- 2 cm kunyit hidup
- 2 cm belacan
- 2 ulas bawang putih
- 6 ulas bawang merah
- 2 tangkai serai
Cara -cara penyediaan :
- Basuhkan ikan pari..rendamkan sekejap dengan asam limau + asam jawa + garam. Bilas dan toskan sehingga kering.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan masak/garing.
- Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan sampai mendidih.
- Masukkan ikan, garam dan buah tomato.
- Biarkan kuah direneh sampai agak pekat.
- Masukkan potongan daun sup
- Dah boleh makan~!
|
0 orang komen:
Post a Comment
setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..
best regards,
eira