06 December 2010

Asam Pedas Lada Hitam



ASAM PEDAS IKAN PARI [versi cilipadi & lada hitam]
 


Bahan-bahan :
  • 500 gm ikan pari [potong kecil] 
  • 2 biji tomato [potong 4] 
  • 1/2 cawan air asam jawa 
  • air secukupnya [untuk kuah ]
  • garam 
  • minyak untuk menumis 
  • daun sup [potong pendek] 

Bahan tumbuk/mesin halus :
  • 20 biji cili api 
  • 2 s/b lada hitam 
  • 2 cm halia 
  • 2 cm kunyit hidup 
  • 2 cm belacan 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 6 ulas bawang merah 
  • 2 tangkai serai 

Cara -cara penyediaan :
  •  Basuhkan ikan pari..rendamkan sekejap dengan asam limau + asam jawa + garam. Bilas dan toskan sehingga kering. 
  •  Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan masak/garing. 
  •  Masukkan air asam jawa dan air. Biarkan sampai mendidih. 
  •  Masukkan ikan, garam dan buah tomato. 
  •  Biarkan kuah direneh sampai agak pekat. 
  •  Masukkan potongan daun sup
  • Dah boleh makan~!

0 orang komen:

Post a Comment

setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..


best regards,
eira

EXCHANGE LINKS