25 February 2009

maaf...semudah itu?



maaf..
ape yang kau orang faham dengan maksud maaf ye..?
dalam hidup ni aku percaya..
setiap orang tak lepas dari buat salah kan..
tapi murah sangat ke nilai sebuah kemaafan tu..
bila kita sewenang-wenangnya..
berulang-ulang kali memohon maaf..
padahal..
kita tahu kesalahan yang sama akan kita buat..
tak berbaloikan perkataan maaf tu..?
orang yang kita buat salah tu pun..
mesti dah lali bila jadi peristiwa macam ni..
mesti ayat macam ni akan keluar..
"dah maafkan,nanti buat lagi"..
"baik tak payah mintak maaf!"..
dan..
pernah tak kau orang rasa..
macam mana susahnya nak peroleh kemaafan..
dengan orang yang sedang dan berusaha membenci kau??
ahhh..
semestinya seksa kan..
kalau aku..
sampai ke mati aku rasa bersalah..
seumur hidup aku mesti tak senang..
tapi kita sebagai manusia..
selalu lupa diri kan..
bila kita berada diatas..
kita lupakan yang berada dibawah..
sampaikan kita rasa ego untuk ucap perkataan maaf..
walaupun sebenarnya kita sememangnya salah..
oh hina nya..
kesian dengan orang macam ni..
kalau kita mahu meminta maaf..
pastikan kita betul-betul..
sesali dengan kesalahan dan perbuatan yang dah kita lakukan..
supaya..
perkara yang sama tidak berulang lagi..
kerna bukan semua orang dapat terima kemaafan dengan mudah..
dan semestinya meninggalkan kesan di hati..
bukan mudah memaafkan..
tapi senang melukakan..
ingatlah..
semua orang tak sempurna..
semua orang buat silap..
yang baik itu datangNya dari Allah s.w.t..
yang buruk itu datangnya dari kita sendiri..


:)

7 orang komen:

mYshah said...

maaf x murah, seryesly

cume ade tahap2 die...mcm tobat
aish... tgklah sendiri betapa kuat kita mintak maaf, mohon ampun kepada-Nya stiap kali ade mende2 mcm nak exam ke, event besar2 ke kan...taubat kan ade level2 die...

then mase raye pon eleh, ramai je mintak2 maap, then biase la, ade yg wat balik, ade yg x wat balik...

so...if we know that person,n dari cara die mintak maaf most probably we'll know betapa seryes die mintak maap tu....

eh da terpanjang plak, cume untuk renungan bersama...

wasalam

Sarah said...

sarah masih cuba memaafkan semuanya sebelum tidur...mana tahu esok tk bangun lagi...apakhabar Eira?

pal7 said...

pal mintak maaf kalo de wat salah ngn eira..hehe

Monkey D Luffy said...

oh... hari2 aku bersalah bunuh semut... huhuhu

mesti semut x maafkan aku

vidadarisakura said...

aku bosan suda sama org yg minta maaf balik2..
tapi buat balik..

argh!
dem!


lalala

vidadarisakura said...

aku bosan suda sama org yg minta maaf balik2..
tapi buat balik..

argh!
dem!


lalala

epalgreen said...

myshah : lg pjg lg bgs

sarah : khabar baik..sarah

pal7 : pal xbuat salah pon la

monkey : ape kata ko makan semut tu..biar jd pandai ;p

vida : ak nda suka jg bah!

Post a Comment

setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..


best regards,
eira

EXCHANGE LINKS