08 August 2008

taqwa


"Wahai orang-orang yang beriman, telah wajib ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat sebelum kamu, semoga kamu menjadi orang yang bertaqwa." - Surah Al Baqarah: 183
Erti Taqwa secara mudah ialah " menjunjung dan melaksanakan segala suruhan Allah dan menjauhi serta meninggalkan segala larangan Allah."
Taqwa itu berkaitan dengan sikap kepatuhan seseorang terhadap perintah Allah dan RasulNya, baik perintah itu berupa suruhan atau larangan.


Secara ringkas orang yang bertaqwa ialah orang yang menjunjung perintah Allah dengan ikhlas.


"Katakanlah : "Hai hamba-hamba-Ku yang beriman, bertaqwalah kepada Tuhanmu". Orang-orang yang berbuat baik di dunia ini memperoleh kebaikan. Dan bumi Allah itu adalah luas. Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas." Surah az-Zumar: ayat 10
Jika manusia itu bertaqwa, kebaikan dan faedahnya adalah untuk manusia itu sendiri.


"Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya), serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong danmenyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukansegala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu." - Surah At-Talaq: 2-3 (Masyhur dengan panggilan ayat seribu dinar).


Moga ada manfaat

0 orang komen:

Post a Comment

setiap kata-kata adalah doa..sila betulkan niat anda dan komenlah dengan ikhlas..


best regards,
eira

EXCHANGE LINKS